Przygotowaliśmy dla Was kilka naszych pomysłów jak udekorować Wasz Mazurek, ale nie tylko. Możesz użyć tych pomysłów na dekoracje z każdym dowolnym ciastem. Więc zobacz, która wersja będzie idealny dla Ciebie.
POMYSŁ 1 – DEKORACJE Z BIAŁEJ CZEKOLADA I ŻURAWINY
Składniki:
- 3 tabliczki białej czekolady (300 g)
- 100 ml śmietany (30% lub 36%)
- 150g suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj wodę i włóż do niej mniejszy garnek. Upewnij się, że woda nie może dostać się do mniejszego garnka. (jeśli masz, możesz użyć specjalnej garnka do topienia czekolady, jeśli taki masz, ale to są nasze wskazówki, jak samemu go zastąpić). Zmień na mały ogień, aby utrzymać gorącą wodę lecz nie gotującą się.
- W mniejszym garnku dodaj śmietanę i czekoladę (rozbij na mniejsze kawałki, aby uzyskać szybsze rezultaty) i wymieszaj łyżką lub trzepaczką.
- Gdy cała czekolada zostanie stopiona, wylej sos na schłodzone ciasto.
- Następnie posyp żurawiną.
POMYSŁ 2 – DEKORACJE Z POMADY KREMOWEJ I POMARAŃCZY KARAMELIZOWANYCH
Składniki:
- 500g cukru (biały będzie tu najlepszy)
- 200 ml śmietany (12% lub 18%)
- 1 cukier waniliowy
- Kilka kawałków karmelizowanych pomarańczy (tutaj znajdziesz przepis na domowe karmelizowane pomarańcze)
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem pomarańczy) w garnku i podgrzej je (ale nie gotuj) na małym lub średnim ogniu przez około 10-15 minut lub do momentu, aż pomada stanie się nieco gęstsza (pamiętaj, że pomada zagęści się, gdy ostygnie)
- Wylej na schłodzone ciasto.
- Połóż karmelizowane pomarańcze na wierzchu.
POMYSŁ 3 – DEKORACJE Z KAJMAKU I WIÓREK KOKOSOWYCH
Składniki:
- kajmak
- 50g wiórków
kokosowy ch
Sposób przygotowania:
- Rozłóż kajmak równomiernie na ostudzonym cieście
- Posyp go wiórkami kokosowymi (możesz użyć dowolnego innego rodzaju orzecha np. płatki migdałowe byłyby świetnym zamiennikiem)
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).