Kiedy masz stos starych przejżałych bananów, jest tylko jedna rzecz, która przychodzi na myśl… chleb bananowy! Jest to skuteczny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. A posiadanie słodkiego smakołyka to dodatkowy bonus.
Tutaj pokażemy Ci jak szybko i łatwo możesz zrobić najsmaczniejszy chleb bananowy. Przeczytaj więc, jak przetwożyć przejżałe banany (im bardziej brązowe/czarne tym lepiej).
Składniki a chleb bananowy:
- 3 lub 4 dojrzałe banany, puree
- 75 g masła, miękkie
- 1 jajko
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 210 g mąki
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszać mąkę, sodę i sól. Przesiej i odłóż.
- W dużej misce wymieszaj roztopione masło ze zmiażdżonymi bananami (po prostu zetrzyj je widelcem).
- Wymieszać z cukrem, lekko ubitym jajkiem i ekstraktem waniliowym.
- Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Wymieszać ręcznie, widelcową lub łyżką kuchenną, aby połączyć składniki.
- Ciasto przełóż do pojemnika do pieczenia wyłożonego papierem do pieczenia o wielkości 10 cm na 20 cm. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 ° C lub do czasu, aż drewniany patyczek będzie suchy. I trzymaj go w piekarniku, aż piekarnik ostygnie (przez około godzinę).
- Wyjmij, schłódź dalej w formie. A potem możesz go podawać.
- Smacznego!
Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy na wypieki.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).