Wykonanie ogórków małosolnych jest tradycją w moim domu. Właściwie to przerabianie ogórków jest obowiązkowe każdego lata. Dlatego robimy ogórki kiszone, ogórki małosolne i korniszony. Nie martw się reszte przepisów zamieścimy na przeciągu lata.
DLACZEGO POWINIENEŚ JEŚĆ OGÓRKI?
Jedzenie tego warzywa jest dobre dla wszystkich! Dzięki zawartym w nim związkom alkalizującym ogórek ma skuteczne właściwości odkwaszające i pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Ponadto zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Głównie można ją znaleźć w skórce, zwłaszcza w marynowanych ogórkach. Ciesząc się smakiem warzyw, otrzymasz dawkę witaminy A, która pozytywnie wpływa między innymi na wzrok jak i witamin z grupy B.
Ogórek składa się głównie z wody, co ułatwia trawienie i zawiera niewielką liczbę kalorii. 100 gramów zielonego ogórka to tylko 15 kalorii. Za to średnio ogórki małosolne mają 10 kalorii od sztuki.
JAKI RODZAJ OGÓRKÓW POWINNY BYĆ UŻYTY DO OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH?
By zrobić ogórki małosolne najważniejsze są ogórki. Wiem, że to niezmiernie zaskakujące!
Wśród ogórków istnieją trzy główne odmiany. Pierwszym z nich jest ogórek gruntowy, który charakteryzuje się szorstką skórą i rozmiarem sięgającym do 15 cm. Ogórek szklarniowy jest dostępny w sklepach przez cały rok. Jest on długi i ma gładką, intensywnie zieloną skórkę. Wśród zielonych ogórków można wyróżnić korniszony, które są małe i doskonale nadają się do marynat.
Do tego przepisu polecamy użyć albo ogórka gruntowego lub korniszona.
Teraz wiesz, dlaczego warto jeść ogórki i jakie ogórki wybrać na przetwory. Przejdźmy więc do robienia ogórków małosolnych.
Składniki na ogórki małosolne
- 8 średnich ogórków (na słoik)
- ząbki czosnku (2 na słoik),
- koper (kwiat jest najlepszy),
- liść chrzanu,
- korzeń chrzanu (1 cm na słoik)
- 1 l wody
- 1 1/2 łyżki soli
Ta lista składników dotyczy słoika 0,9l
Sposób przygotowania:
- Najpierw umyj ogórki w zimnej wodzie. Najlepiej pozostaw w zimnej kąpieli wodnej przez kilka godzin lub nawet przez noc.
- W słoiku umieść ząbki czosnku, kwiat kopru, korzeń i liść chrzanu.
- Następnie włóż ogórki. Upewnij się, że są ładne i ciasno wpasowane.
- Zagotuj wodę. Po gotowaniu w osobnej misce. Połącz wodą z solą. Wymieszaj, aby sól się rozpuściła.
- Dodaj wodę do słoika, tak aby ogórki były całkowicie zanurzone (nie cała woda może będzie użyta).
- Pozostaw w cieniu na 1-2 dni.
Wskazówka. Jeśli chcesz sprawić, by były zrobione szybciej, wystarzy odetnąć ogórkom same końce i czas, aby były gotowe skróci sie o połowe.
Będą dobre przez 3-4 dni. Im dłużej będą w słoiku tym będą stawały się kwaśniejsze. Nie znaczy to, że będą się psuły tylko przemieniały się w ogórki kiszone!
Czy jesteś zainteresowany zrobieniem domowych przetworów? Oto nasz wybór najlepszych domowych przepisów na przetwory.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).