Dobry blender, orzechy i 5 minut twojego czasu – to wszystko, czego potrzeba, aby zrobić domowe masło orzechowe. Czysty smak, gładka konsystencja i prosta kompozycja.

Brzmi pysznie, prawda?

A na dodatek wszystko jest 2 razy tańsze niż zakupione w sklepie.

Składniki na Masło orzechowe (domowej roboty):

(lista składników na około 300 g masła orzechowego lub średni słoik)

  • 2 szklanki (około 300 g) niesolonych orzechów ziemnych
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Narzędzia kuchenne:

  • blender ręczny z pojemnikiem i ostrzem w kształcie litery S lub innymi urządzeniami, w których można rozdrobnić orzechy
  • średni słoik (pojemność 0,5 l)
  • łyżka
Dobry blender, orzechy i 5 minut twojego czasu - to wszystko, czego potrzeba, aby zrobić domowe masło orzechowe. Czysty smak, gładka konsystencja i prosta kompozycja.

Wskazówki: 

  1. Dodatek soli jest opcjonalny – my bardziej lubimy masło orzechowe z dodatkiem soli, ale również z samych orzechów jest bardzo smaczne
  2. jeśli masz stary, zniszczony mikser i orzechy, które trudno zblendować, dodaj łyżkę oleju o neutralnym smaku (np. z pestek winogron)
  3. Rób przerwy podczas miksowania, aby nie przegrzać blendera
  4. Możesz tworzyć różne smaki, dodając do podstawowych składników:
  •     miód: 1 łyżka miodu
  •     kakao: 1 łyżka miodu lub cukru + 1-2 łyżeczki kakao (dzięki temu będzie smakować jak Nutella)
  •     kokos: 2 łyżki wiórków kokosowych
  •     przyprawy, na przykład: cynamon, wanilia, sok z cytryny
Dobry blender, orzechy i 5 minut twojego czasu - to wszystko, czego potrzeba, aby zrobić domowe masło orzechowe. Czysty smak, gładka konsystencja i prosta kompozycja.
Masło orzechowe – CRAVEmonkey

Sposób przygotowania:

1. Wsyp orzechy i szczyptę soli (opcjonalnie) do blendera i blenduj, aż tłuszcz zacznie się oddzielać – powstanie gęsty krem ​​z orzechów.

Wskazówka 1. Jeśli dużo orzechów przykleja się do ścianek pojemnika, zeskrob je łyżką i dalej blenduj.

Wskazówka 2. Czas mieszania zależy od mocy blendera – nam zajęło to około 5 minut.

Wskazówka 3. Jeśli uważasz, że mikser się nagrzewa, zrób sobie przerwę!

2. Włóż masło orzechowe do słoika.

Wskazówka 4. Przechowywaj w chłodnym miejscu, np. w szafce kuchennej przez miesiąc.

Wskazówka 5. Jeśli tłuszcz zostanie oddzielony po długim czasie przechowywania, po prostu wymieszaj je dokładnie.

Tutaj znajdziesz przepisy gdzie możesz użyć swoje masło orzechowe.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).