Święta przyszły i poszły. A więc teraz czas zacząć sezon imprezowy. Przed nami najlepsza impreza roku – Sylwester! Czy jest coś lepszego niż szybki i łatwy sos serowy, który można wykorzystać do nachosów, chipsów lub (dla bardziej dietetycznej opcji) warzyw?
Nie twierdzimy, że ten sos jest nisko kaloryczny – wręcz przeciwnie, ale jest doskonałą podkładką, gdy pijesz dużo alkoholu (zwłaszcza tego mocnego).
Poniższy przepis jest podstawową wersją sosu serowego, który można dostosowywać lub ulepszać na wiele różnych sposobów. Możesz spróbować wmieszania 100 g pokrojonych w kostkę zielonych chilli. Eksperymentuj z przyprawami, dodając szczyptę sproszkowanego czosnku, kminku lub pieprzu cayenne. Wymieszaj kilka plasterków czerwonej cebuli lub suszone pomidory. Możesz naprawdę dobrze się bawić z tym sosem.
To nasz ulubiony dip, który wykonaliśmy do tej pory. A teraz zróbmy ten sos razem.
Składniki na 5 minutowy sos serowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml pełnego mleka
- 160 g rozdrobnionego sera (użyliśmy cheddar, ale zrobi to każdy ser)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku chili
Sposób przygotowani:
- Dodaj masło i mąkę do małego garnka. Rozgrzej i roztrzep masło i mąkę, aż zaczną się delikatnie pienić. Kontynuuj gotowanie i mieszanie przez kolejną minutę.
- Dodaj mleko do mikstury. Lekko podgrzej i poczekaj, aż mleko zacznie się gotować jednocześnie cięgle mieszając. Po zagotowaniu sos powinnien być gęstszy. Gdy jest wystarczająco gęsty, aby pokryć łyżeczkę zdejmij z ognia.
- Wymieszaj starty ser, dadjąc ser po jednej garści, aż się rozpłynie w sosie (w razie potrzeby umieść garnek na małym płomieniu, aby ułatwić roztopienie się sera). Nie przegrzewaj sosu serowego!
- Gdy cały ser roztopi się w sosie, dodaj sól i proszek z chili. W razie potrzeby posmakuj i dostosuj przyprawę.
- Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, po prostu wymieszaj dodatkowo troszkę mleka.
Tutaj znajdziesz nasze przepisy na dipy i sosy, które są idealne na każdą okazję.
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.