Ten przepis nie jest standardowym przepisem na jajka faszerowane. To przepis, który zawsze był na moim rodzinnym stole wielkanocnym. Moja babcia przekazała ten przepis mojej mamie. O ile wiem, przekazywano go w mojej rodzinie od matki do córki przez wiele pokoleń. Ten przepis, choć bardzo prosty, jest jednym z moich ulubionych dań okresu wielkanocnego. Nie jest to danie, które jest kojarzone wyłącznie z Wielkanocą, ale najlepiej smakuje w tym czasie. Nie wiem dlaczego… Czy masz takie dania? Jeśli tak, podziel się nim w komentarzu poniżej!

W tradycyjnym przepisie na jajka faszerowane to raczej żółtko jajka (z jajka ugotowanego na twardo) jest łączone z róznymi przyprawami. I to włąśnie tworzy główny aspekt potrawy. Na dodatek białko jajka jest niczym jadalna miseczka, która trzyma w ryzach krem z żółtka.

Jajka faszerowane szczypiorkiem, koperkiem i pietruszką

Jednak nasz przepis jest zupełnie inny! Całe jajko jest zmiksowane razem, a skorupka jajka przejmuje zadanie „naczynia”. Jeśli jesteś zaintrygowany, zainteresowany lub po prostu podekscytowany bez dalszych ceregieli mamy dla Ciebie przepis na nasze jajka faszerowane.

Składniki na jajka faszerowane:

  • 10 jajek na twardo
  • koperek
  • szczypiorek
  • pietruszka
  • 100g bułki tartej (możesz użyć wersji bezglutenowej)
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz (do smaku)
  • oraz trochę masła lub innego oleju do smażenia
Deviled eggs with chives, dill and parsley
Jajka faszerowane szczypiorkiem, koperkiem i pietruszką

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wcześniej 10 ugotowanych na twardo jajek – muszą być chłodne w dotyku.
  2. Teraz pewnym, szybkim ruchem przetnij jajko w skorubce na pół. Robię to, trzymając jajko w ręku, żeby się nie ruszało. Tne tak do 3/4, a potem delikatnie przekrajam, ale tak żeby się nie zranić. Wiem, że na początku może to być trochę przerażające… Ale kiedy przeskoczysz początkowe obawy, stanie się to bardzo łatwym zadaniem.
  3. Łyżeczką delikatnie wyjmij żółtko i białko jajka ze skorupki i włóż je do miski, a skorupki jajek odłóż na bok. Bądź delikatny w stosunku do skorupek, ponieważ użyjemy ich później.
  4. Po zakończeniu przecinania wszystkich jaj, pokrój białka, szczypiorek, koperek i pietruszkę tak drobno, jak to możliwe, i dodaj je do miski z żółtkami jaj.
  5. Dodaj masło i dopraw solą oraz pieprzem do smaku, a następnie wymieszaj.
  6. Teraz nadszedł czas, aby wypchać skorupki jajek przygotowaną mieszanką. Ale pamiętaj by być delikatnym.
  7. Następnie wysyp bułkę tartą na talerz i zanurz jedno po drugim faszerowane jajka, tak aby mieszanina jajeczna była w pełni przykryta. Smaż je na patelni z rozpuszczonym wybranym tłuszczem, aż się zarumienią.
  8. I są gotowe. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Więc smaż je tuż przed podaniem.
Jajka faszerowane szczypiorkiem, koperkiem i pietruszką
Jajka faszerowane szczypiorkiem, koperkiem i pietruszką

Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy, które są idealne na Wielkanoc. Są zarówno słodkie, jak i wytrawne przepisy.

Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).

Deviled eggs with chives, dill and parsley
Deviled eggs with chives, dill and parsley