Ten przepis nie jest standardowym przepisem na jajka faszerowane. To przepis, który zawsze był na moim rodzinnym stole wielkanocnym. Moja babcia przekazała ten przepis mojej mamie. O ile wiem, przekazywano go w mojej rodzinie od matki do córki przez wiele pokoleń. Ten przepis, choć bardzo prosty, jest jednym z moich ulubionych dań okresu wielkanocnego. Nie jest to danie, które jest kojarzone wyłącznie z Wielkanocą, ale najlepiej smakuje w tym czasie. Nie wiem dlaczego… Czy masz takie dania? Jeśli tak, podziel się nim w komentarzu poniżej!
W tradycyjnym przepisie na jajka faszerowane to raczej żółtko jajka (z jajka ugotowanego na twardo) jest łączone z róznymi przyprawami. I to włąśnie tworzy główny aspekt potrawy. Na dodatek białko jajka jest niczym jadalna miseczka, która trzyma w ryzach krem z żółtka.
Jednak nasz przepis jest zupełnie inny! Całe jajko jest zmiksowane razem, a skorupka jajka przejmuje zadanie „naczynia”. Jeśli jesteś zaintrygowany, zainteresowany lub po prostu podekscytowany bez dalszych ceregieli mamy dla Ciebie przepis na nasze jajka faszerowane.
Składniki na jajka faszerowane:
- 10 jajek na twardo
- koperek
- szczypiorek
- pietruszka
- 100g bułki tartej (możesz użyć wersji bezglutenowej)
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz (do smaku)
- oraz trochę masła lub innego oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wcześniej 10 ugotowanych na twardo jajek – muszą być chłodne w dotyku.
- Teraz pewnym, szybkim ruchem przetnij jajko w skorubce na pół. Robię to, trzymając jajko w ręku, żeby się nie ruszało. Tne tak do 3/4, a potem delikatnie przekrajam, ale tak żeby się nie zranić. Wiem, że na początku może to być trochę przerażające… Ale kiedy przeskoczysz początkowe obawy, stanie się to bardzo łatwym zadaniem.
- Łyżeczką delikatnie wyjmij żółtko i białko jajka ze skorupki i włóż je do miski, a skorupki jajek odłóż na bok. Bądź delikatny w stosunku do skorupek, ponieważ użyjemy ich później.
- Po zakończeniu przecinania wszystkich jaj, pokrój białka, szczypiorek, koperek i pietruszkę tak drobno, jak to możliwe, i dodaj je do miski z żółtkami jaj.
- Dodaj masło i dopraw solą oraz pieprzem do smaku, a następnie wymieszaj.
- Teraz nadszedł czas, aby wypchać skorupki jajek przygotowaną mieszanką. Ale pamiętaj by być delikatnym.
- Następnie wysyp bułkę tartą na talerz i zanurz jedno po drugim faszerowane jajka, tak aby mieszanina jajeczna była w pełni przykryta. Smaż je na patelni z rozpuszczonym wybranym tłuszczem, aż się zarumienią.
- I są gotowe. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Więc smaż je tuż przed podaniem.
Tutaj znajdziesz nasze inne przepisy, które są idealne na Wielkanoc. Są zarówno słodkie, jak i wytrawne przepisy.
Prześlij nam swoje zdjęcia bądź otaguj nas na mediach społecznościowych @cravemonkeypl (Twitter, Instagram, Facebook).
kocham tę wersję jajek faszerowanych!
My też je uwielbiamy!