Piernik ekspresowy to najlepszy przepis na ostatnią chwilę. Coraz mniej dni do świąt i coraz więcej spraw do załatwienia. Wszyscy wiemy jak to jest… czas ucieka, wszyscy szalejemy na zakupach, bo chcemy obdarować wszystkich najbliższych z rodziny, o nikim nie zapomnieć… a jeszcze świąteczne porządki, wyjazd do rodziny, imprezy i prezenty w pracy…. Jednym słowem: święta, święta, wszędzie święta!!! Dlatego też polecamy wam nasz przepis na piernik ekspresowy.
Kiedy ogarnia was świąteczny szał i nie nadążacie z zadaniami, wychodzimy do was z rozwiązaniem mega ekspresowego ciasta. Zrobicie je bez większego wysiłku w mgnieniu oka. Oto piernik ekspresowy śliwkowo-czekoladowy. Będzie to wasze koło ratunkowe, gdy nagle zorientujecie się, że za godzinę macie gości, a deser nie jest zrobiony.
Możecie zrobić ten piernik na święta albo gdy macie niezapowiedzianych gości, albo po prostu, gdy za oknem zima lub jesień i macie ochotę na ciepłą herbatkę z ciastem w gronie rodzinnym 🙂
Szybko do dzieła, bo przepis na ciasto już czeka!
Składniki na piernik ekspresowy :
- Słoik powidła śliwkowego (ok 250 g) lub najlepiej powidło czeko-śliwkowe
- 250 g mleka
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 20 g cukru pudru (do posypania gotowego ciasta)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki przyprawy piernikowej lub przyprawy pumpkin pie
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy masło roztopić w rondelku. Następnie dodać kakao, przyprawę piernikową (lub pumpkin pie) oraz miód. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aby powstała jednolita masa. Dodać mleko, wymieszać, dodać jajka i dokładnie rozmieszać rózgą wszystko.
- Następnie włączamy piekarnik na 180 stopni C, aby rozgrzał się póki przygotowujemy ciasto.
- Po tym wsypujemy mąkę do czystej miski, dodajemy cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, wszystko mieszamy. Do suchych składników dodać przygotowaną masę z rondelka i zmiksować wszystko razem na małych obrotach miksera. Wystarczy, aby składniki połączyły się w jednolite ciasto.
- Następnie ciasto wlewamy do dużej blachy dla piekarnika(ok. 40×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut (do suchego patyczka).
- Teraz gotowe ciasto kroimy na pół, jedną połówkę smarujemy powidłem śliwkowym lub najlepiej powidłem czeko-śliwkowym i przykrywamy drugą połówkę. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe!! Szybko i smacznie!
Nasze rady:
P.S. Jeżeli używacie klasycznego powidła śliwkowego lub kupionego w sklepie, to możecie gotowe ciasto polać roztopioną czekoladą z masłem (100 g czekolady deserowej łączymy z 50 g masła). Kiedy używamy powidła czeko-śliwkowego, to nie ma takiej potrzeby, bo to powidło „robi” całą robotę dla ciasta i nadje ten pyszny i niepowtarzalny smak.
Pewnie zdziwi was, że piernik kroimy na dwie połówki, a nie przekroiliśmy poziomo na 2 blaty. Zostało to zrobione specjalnie, ponieważ jest to przepis na ostatnią chwilę, kiedy naprawdę nie ma czasu. Wiemy, że jak człowiek ma presję czasu warto maksymalnie uprościć każdy krok, stąd taka propozycja. Możecie także zamiast blachy użyć formy o wymiarach 20×30 cm, wtedy trzeba będzie przekroić piernik poziomo na 2 blaty i na dolny wyłożyć powidło, a górnym go przykryć.
Jeżeli piernik – to nie do końca wasz smak, to możecie spróbować nasz makowiec błyskawiczny. A Tutaj znajdziecie pozostałe nasze przepisy na Wigilijny stół.
Napiszcie w komentarzach, w jakich sytuacjach was uratował ten przepis ekspresowy i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.