Nie wiem, jak wy, ale ja jestem uzależniona od słodyczy i otwarcie się do tego przyznaję. Jednak latem zamiast tradycyjnej czekolady, ciastek i innych wysokokalorycznych rzeczy bardzo chętnie sięgam po pyszne sezonowe kolorowe owoce i jagody! Wręcz ciągnie mnie do nich. Pizza z arbuza na słodko to mój ulubiony deser latem. Owoce zaspokajają moją ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie dostarczają organizmowi mnóstwo witamin, minarałów, wartości odżywczych. Dodatkowo, co naprawdę ważne, one także nawadniają organizm. Pamiętajmy, że woda jest kluczowa w naszym życiu, szczególnie w lato i podczas upałów.

pizza z arbuza na słodko
Pizza z arbuza na słodko

Dziś pokażemy Wam przepis dziecinnie prosty, z którym stworzycie w 5 minut danie jak z obrazka: pizza z arbuza na słodko! Kluczem do sukcesu jest mieszanie kolorów i owoców. Aby było bardziej nistandardowo, wykorzystałam do tego przepisu arbuz żółty i bardzo go polecam. Ma nawet mniej kalorii niż jego czerwony brat, a dostarcza tyle samo wartości odżywczych i witamin.

Śpieszmy się jeść owoce i warzywa, bo tak szybko sezon się kończy 🙂

Сладкая пицца из арбуза
Pizza z arbuza na słodko

Składniki dla pizzy z arbuza na słodko:

  • cały arbuz (średni lub duży)
    Możemy używać zarówno czerwone odmiany, jak i zółte. Najlepsze będą te bez pestek albo z minimalną ich ilością.
  • ulubione jagody, owoce leśne ok 200 gr (świetnie będą pasowały czerwone porzeczki, maliny, borówki, agrest i inne podobne owoce)
  • kilka listków mięty
  • bita śmietana (opcjonalnie dla tych, co lubią naprawdę bardzo słodkie smaki)
Сладкая пицца из арбуза
Pizza z arbuza na słodko

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw myjemy arbuz oraz inne owoce, które będziemy wykorzystywać.
  2. Następny krok jest w zasadzie naważniejszy w przygotowaniu tej pysznej pizzy. Musimy wyciąć spód. Potrzebujemy pierścień środkowy z arbuza. Podpowiadamy, jak to zrobić najprościej. Najpierw przekrójcie arbuz na poł.
  3. Po tym każdą połówkę stawiamy na desce wąską częścią do góry. Z dołu odkrajamy pierścień o szerokości ok. 10 cm. Tak samo robimy dla drugiej połówki.
  4. Takim sposobem wychodzi nam minimum dwa spody do pizzy z jednego arbuza. Możecie także odkroić jeszcze po jednemy mniejszemy pierścieniu z każdej połówki. Resztę arbuza możecie pokroić na przekąskę tak, jak lubicie, albo lepiej zrobić z nich lemoniadę arbuzową.
  5. Teraz zabieramy się do składania pizzy. Układamy każdy spód na talerzu lub desce, na ktorej chcemy to podawać. Kroimy pizzę na kawałki. Zalecamy zacząć od przekrojenia na poł, potem każdy kawałek jeszcze raz na poł. Robimy tak dalej aż wyjdą pożądanej wielkości kawałki. Arbuz średniej wielkości kroimy na osiem kawałków.
  6. Następnie możemy przystąpić do dekoracji i uwolnić naszą fantazję artystyczną. Wykładamy naszą pizzę z arbuza owocami i jagodami, a także dodajemy listki mięty. Jeżeli zdecydowaliście się zrobić bardziej słodką wersję z bitą smietaną, to przed wyłożeniem owoców posmarujcie nią spód arbuzowy.
  7. Po ułożeniu owoców pizza jest gotowa! Wygląda to bardzo apetycznie i kolorowo!
Sweet watermelon pizza
Pizza z arbuza na słodko

Pizza z arbuza na słodko to świetna przekąska dla każdego, nawet dla dzieci (w wersji bez bitej śmietany)! Będzie świetna na codzień, dla rodzinnego obiadu, a także na spotkanie z przyjaciółmi i imprezę! Śmiem twierdzić, że taka pizza to „must have” w upalny dzień!

Wypróbujcie więcej naszych przepisów z arbuza:

Jaki napój podać do takiej pizzy? Zalecamy wypróbować nasz prezepis na lemoniadę arbuzową. Na słodkich rzeczach arbuz się nie kończy. Możecie także zrobić ciekawe danie z arabuza na słono – sprawdźcie nasz przepis na niestandardową sałatkę z arbuza z serem feta.

Sweet watermelon pizza
Pizza z arbuza na słodko

Które z tych arbuzowych dań przypadły wam do gustu najbardziej? Napiszcie nam w komentarzach poniżej i pochwalcie się zdjęciami swoich wyrobów z tagiem @cravemonkey na mediach społecznościowych (TwitterInstagramFacebook).