Lukier jest chyba jedną z najprostszych rzeczy do przygotowania, ale my wciąż szukamy nowych inspiracji. Mimo to, przepisy na lukier nie zmieniły się mocno w ciągu ostatnich paru stuleci.

Według strony Food Timeline, pierwszy przepis na lukier został udokumentowany przez Elizabeth Raffald w 1769 roku w książce Doświadczona Angielska Gospodyni Domowa. Pierwszy lukier był gotowany z najlepszego dostępnego cukru, białek jajka i czegoś do smaku. Po polaniu lukrem ciasto wracało jeszcze na chwilę do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika, lukier szybko wystygał, aby uformować twardą, połyskującą warstwę przypominającą lód.

A dziś naszą inspiracją na ciekawy lukier będzie pomarańcza 🙂

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka cukru pudru (140-180 g)

Sposób przygotowania:

  1. Wyciskamy sok z pomarańczy.
  2. Doprowadzamy sok do wrzenia.
  3. Dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia jeszcze raz.
  4. Jeżeli lukier wychodzi zbyt rzadki, należy dodać więcej cukru pudru. Lukier powinien zgęstnieć jak trochę się wystudzi.

Ten lukier będzie świetnie się nadawał do wszelkiego rodzaju bułeczek, keksów, ciast oraz nawet do sernika. Delikatny smak pomarańczy dodaje coś oryginalnego i wyróżnia ten lukier od wszystkich innych.

Napiszcie nam w komentarzach, do czego według was ten lukier pasuje najlepiej?