Proste przepisy. Wszyscy to lubią!

Nie ma nic prostszego niż pieczone jabłka. W dodatku pyszne, nadziewane masłem orzechowym. Po prostu wyobraź sobie to – masło orzechowe… mniam mniam

Składniki:

  • 4 jabłka, najlepiej typu antonówka
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu lub syrop klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Garść rodzynek
  • Garść orzechów włoskich lub migdałów
  • Szczypta soli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Umyj jabłka i wydrąż środek. Ściąć 1/3 jabłka z góry, aby zrobić „czapeczkę” z ogonkiem.
  2. W misce wymieszać wszystkie składniki niezbędne do nadzienia: rodzynki, poszatkowane orzechy, masło orzechowe i miód lub syrop klonowy. Jeśli masło orzechowe nie zawiera soli dodaj odrobinę. 
  3. Do środka jabłka włóż powstałą masę, posyp cynamonem. Przykryć jabłko ściętą górą. 
  4. Wyłóż naczynie żaroodporne lub blaszkę papierem do pieczenia.  Połóż jabłka i piecz przez ok. 30 minut. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni C

A teraz najlepsza część przepisu – degustacja. Smacznego!