Proste przepisy. Wszyscy to lubią!
Nie ma nic prostszego niż pieczone jabłka. W dodatku pyszne, nadziewane masłem orzechowym. Po prostu wyobraź sobie to – masło orzechowe… mniam mniam
Składniki:
- 4 jabłka, najlepiej typu antonówka
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu lub syrop klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- Garść rodzynek
- Garść orzechów włoskich lub migdałów
- Szczypta soli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Umyj jabłka i wydrąż środek. Ściąć 1/3 jabłka z góry, aby zrobić „czapeczkę” z ogonkiem.
- W misce wymieszać wszystkie składniki niezbędne do nadzienia: rodzynki, poszatkowane orzechy, masło orzechowe i miód lub syrop klonowy. Jeśli masło orzechowe nie zawiera soli dodaj odrobinę.
- Do środka jabłka włóż powstałą masę, posyp cynamonem. Przykryć jabłko ściętą górą.
- Wyłóż naczynie żaroodporne lub blaszkę papierem do pieczenia. Połóż jabłka i piecz przez ok. 30 minut. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni C.
A teraz najlepsza część przepisu – degustacja. Smacznego!