Cóż, to jest pora na cukinię, więc chcieliśmy ją umieścić w jednym z naszych przepisów. Biorąc pod uwagę, że wszystkie składniki tego ciasta były tanie i sezonowe, chcieliśmy dodać coś specjalnego. Dla koloru i słoności dodaliśmy pistacje.

Spróbuj czegoś innego. Jest to ciasto zbilożone w smaku i wilgotności do ciasta marchewkowego, więc wiemy, że będziecie mile zaskoczeni.

My przygotowaliśmy to ciasto w formie na babkę, ale można też je ugotować w zwykłej okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm.

Składniki:

  • 150 ml oleju roślinnego plus dodatkowo do posmarowania formy
  • 250 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia plus dodatkowo do opruszenia formy
  • 100 g pistacji (waga pistacji już wyłuskanych)
  • 3 średnie jaja
  • 175 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 małe cukinie, (około 225 g, startychy na dużych oczkach)

Składniki na lukier:

  • 25 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i natłuścić formę na ciasto lub tortownicę olejem roślinnym lub masłem, a następnie posyp delikatnie mąką.
  2. Dokładnie wymieszaj 3/4 części pistacji. Pozostaw pozostałe 1/4 do dekoracji jak na zdjęciu.
  3. Wymieszaj w jednej misce olej roślinny, jajka, cukier i ekstrakt z wanilii.
  4. W osobnej misce przesiej mąkę i sodę oczyszczoną i dodaj to do mieszanki jaj i cukru.
  5. Dodaj pistacje i cukinię do ciasta.
  6. Przenieś miksturę do formy bo pieczenia lub tortownicy do ciasta o średnicy 20 cm i piecz przez 45 minut w formie lub 55 minut w tortownicy.
  7. Kiedy skończy się czas, pozostaw ciasto w piekarniku, aby ostygło przez około 20 minut, a następnie pozwól mu ostygnąć przed wyjęciem go z foremki.
  8. W międzyczasie wymieszaj cukier puder i wodę, aż uzyskasz gęstą pastę.
  9. Gdy ciasto osiągnie temperaturę pokojową, ostrożnie polej ciasto uzyskanym lukrem po wierzchu i pozwól, aby krople opadały po boku ciasta w celu uzyskania efektu jak na zdjęciu. Luźno udekoruj resztkami pistacji.
  10. GOTOWE!!

Naprawdę uwielbiamy to ciasto, bo ma naprawdę wilgotny środek z odrobiną chrupkości na krawędzi. Jest ono podobne do swojego „kuzyna” (ciasto marchewkowe), ale też ma swoje różnice!

Jesteśmy przekonani, że ciasta warzywne nie są tak popularne jak powinny.Dlatego też zachęcamy was do pieczenia tego cudeńka!