Pierożki z ciasta francuskiego z borówkami – to coś słodkiego, owocowego i szybkiego do zrobienia… nie ma nic lepszego niż pierożki z ciasta francuskiego z borówkami. Są bardzo smaczne, a brązowy cukier na wierzchu nadaje tej potrawie ekstra słodki smak.
Nie wiemy jak u Ciebie, ale my zawsze mamy w lodówce gotowy kawałek ciasta francuskiego. To świetny sposób na szybką przekąskę na słodko czy wytrawnie. Ciasto francuskie jest również niezwykle przydatne, gdy niespodziewani goście pukają do Twoich drzwi.
A więc zabierzmy się do pracy i przygotujmy razem tę wspaniałą i szybką przekąskę!
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- Dżem z jagód/borówek
- garść borówek
- 1-2 jajka
- Cukier brązowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Podgrzej
piekarnik do 180stopni C. - Wytnij okrągłe kształty z arkusza ciasta francuskiego. Aby to zrobić, możesz użyć foremek do krojenia, wycinarek do pierogów lub po prostu szklanki lub filiżanki. Pamiętaj, że średnica koła powinna wynosić więcej niż 4 cm, abyśmy mieli wystarczająco dużo miejsca, aby umieścić farsz.
- W środku każdego okręgu włóż połowę łyżeczki dżemu i 2 lub 3 borówki.
- Ubij jajko i pomaluj krawędzie za pomocą pędzla kuchennego z jajeczną mieszaniną, aby lepiej się skleiły podczas składania.
- Następnie złóż je na pół. Tylko pamiętaj, że ciasto francuskie nie jest tak mocne jak zwykłe ciasto na pierogi, więc nie ciągnij za mocno. Zobacz film poniżej, aby dowiedzieć się, jak to zrobić 🙂
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż wszystkie pierożki, upewniając się, że między nimi jest wystarczająco dużo miejsca.
- Posyp pierożki brązowym cukrem, aby uzyskać dodatkową nutę słodyczy. Ten krok jest całkowicie opcjonalny!
- Piecz je przez około 10-15 minut lub do momentu gdy nabiorą złocistego koloru. Smacznego!
Chcecie więcej oryginalnych przepisów na deser? Spróbujcie nasze śliwki nadziewane orzechami w śmietanie.
Podzielcie się zdjęcia swoich deserów z nami na Facebooku, Instagramie albo Twitterze 🙂