To jest sposób na recykling marchwi po cudownym obiedzie. Przekształć pieczoną marchewkę w syropie klonowym na przepyszną zupę na następny dzień.

#LOVERECYCLINGFOOD

Składniki:

  • 1kg pieczonej marchewki w syropie klonowym
  • 2 duże cebule
  • 1 litr bulionu lub kostkę bulionu warzywnego
  • 1 duży pomarańcz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 ml mleka kokosowego
  • Sok z jednej pomarańczy
  • Przyprawy do smaku
  • 2 do 4 liści laurowych
  • 2 ziela angielskiego
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bulion i dodaj posiekaną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, goździki i dodaj 1 litry wody i kilka łyżeczek soli. Gotuj i zmniejsz do połowy usuwając warzywa i przyprawy po 1 godzinie.
  2. Dodaj marchewki, 2-3 obrane ząbki czosnku, sok z 1 pomarańczy (100-150 ml), mleko kokosowe i odrobinę oleju i syropu z dna brytfanny i miksuj przy użyciu ręcznego blenderem przez 5 minut (co najmniej do momentu osiągnięcia gładkiej masy) i gotować przez kolejne 10 minut. To wygotuje trochę smaku cytrusowego a zarazem dopełni smak.
  3. Podając zupę doprawcie odrobiną wędzonej papryki i świeżych ziół.