Syrniki, czyli rosyjskie placuszki na bazie twarogu. Popularna potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Jak łatwo się domyślić podstawowym składnikiem jest twaróg. Syrniki tradycyjnie są podawane z kwaśną śmietaną. Jednak niekiedy podaje się także z miodem lub dżemem, najlepiej domowej roboty. Idealne i szybkie danie na śniadanie.
Więc zabierajmy się do roboty i zróbmy te przepyszne placuszki!
Składniki:
Porcja na 2, max 3 osoby
- 500g sera typu włoskiego
- 2 jajka
- 1,5 łyżki cukru
- Cukier waniliowy
- Szczyta soli
- 5 łyżek mąki
- Olej kokosowy
Sposób przygotowania:
- Rozpakować ser typu włoskiego i umieścić w misce.
- Rozgnieść ser widelcem jednocześnie zostawiając małe grudki. Ważne, aby placki miałyniejednolitą strukturę.
- Dodać cukier i cukier waniliowy (sugerujemy by spróbować masę serową by zobaczyć czy nie jest za mało słodka jeśli tak to poprostu doaj troszkę więcej cukru).
- Wbij jajka, dodaj sól i mąkę. Ważne aby po dodaniu mąki, ciasto miało wciąż strukturę grudek. Dodając mąkę ciasta nieugniatamy, tylko łączymy składniki widelcem lub łyżką.
- Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy olej kokosowy – lubimy na nim smażyć, gdyż nie ma ani smaku, ani zapachu.
- Robimy małe placuszki, nie ugniatając ciasta.
- Smażymy do uzyskania złocistego koloru.
Podajemy z miodem lub dżemem lub owocami. W Rosji często podaje się je ze śmietaną. Smacznego!
Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’u, Instagram’ie albo Twitterze.