Syrniki, czyli rosyjskie placuszki na bazie twarogu. Popularna potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Jak łatwo się domyślić podstawowym składnikiem jest twaróg. Syrniki tradycyjnie są podawane z kwaśną śmietaną. Jednak niekiedy podaje się także z miodem lub dżemem, najlepiej domowej roboty. Idealne i szybkie danie na śniadanie.

Więc zabierajmy się do roboty i zróbmy te przepyszne placuszki!

Syrniki – CRAVEmonkey

Składniki:

Porcja na 2, max 3 osoby

  • 500g sera typu włoskiego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki cukru
  • Cukier waniliowy
  • Szczyta soli  
  • 5 łyżek mąki
  • Olej kokosowy

Sposób przygotowania:

  1. Rozpakować ser typu włoskiego i umieścić w misce.
  2. Rozgnieść ser widelcem jednocześnie zostawiając małe grudki. Ważne, aby placki miałyniejednolitą strukturę.
  3. Dodać cukier i cukier waniliowy (sugerujemy by spróbować masę serową by zobaczyć czy nie jest za mało słodka jeśli tak to poprostu doaj troszkę więcej cukru).
  4. Wbij jajka, dodaj sól i mąkę. Ważne aby po dodaniu mąki, ciasto miało wciąż strukturę grudek. Dodając mąkę ciasta nieugniatamy, tylko łączymy składniki widelcem lub łyżką.
  5. Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy olej kokosowy – lubimy na nim smażyć, gdyż nie ma ani smaku, ani zapachu.
  6. Robimy małe placuszki, nie ugniatając ciasta.
  7. Smażymy do uzyskania złocistego koloru.

Podajemy z miodem lub dżemem lub owocami. W Rosji często podaje się je ze śmietaną. Smacznego!

Napiszcie w komentarzach, jak zdecydowaliście się udekorować swoje przekąski i podzielcie się zdjęciami na Facebook’uInstagram’ie albo Twitterze.